Firma Walter Herz została odpowiedzialna za przeprowadzenie procesu
komercjalizacji nowego, specjalistycznego konceptu kulinarnego - Ratuszowa 6
– powstającego na terenie warszawskiego Parku Praskiego
Inspiracją przy tworzeniu projektu kompleksu Ratuszowa 6, który zostanie
otwarty na warszawskiej, starej Pradze były takie miejsca jak Chelsea
Market Industry City w Nowym Jorku, Time Out Market w Lizbonie, czy St.
Lawrence Market w Toronto. Niepowtarzalny koncept kulinarny, którego
budowa ruszy niebawem, ma zostać oddany do użytkowania na przełomie 2019 i 2020 roku.
Nowoczesne centrum kulturalno-gastronomiczne, które mieścić się będzie w czterokondygnacyjnym
budynku o powierzchni 2,6 tys. mkw. usytuowanym na działce wielkości około 4,4
tys. mkw. przy ulicy Ratuszowej w Warszawie, będzie jednym z najciekawszych punktów
na mapie kulinarnej miasta. Projekt obiektu oparty został na rozwiązaniach zbliżonych
do tych, jakie wykorzystuje Hala Koszyki, czy realizowane obecnie EC Powiśle. Poza
funkcją gastronomiczną, kompleks służyć ma jednak również promowaniu polskiej sztuki
nowoczesnej.
Nowoczesny design wtopiony w praski klimat
Pomysłodawca
przedsięwzięcia nawiązał współpracę z młodymi artystami, którzy wezmą czynny
udział przy urządzaniu i wykończeniu obiektu. Ściany budynku mają zostać ozdobione
muralami, a jego zielone dachy swoją formą nawiązywać będą do otaczającego
centrum Parku Praskiego i znajdującego się w pobliżu Ogrodu Zoologicznego.
- Wyjątkowa architektura kompleksu, stanowiąca ciekawe odwołanie do klimatu
starej Pragi, jest niewątpliwie jednym z głównych czynników, którym Ratuszowa 6
przyciągać będzie tłumy turystów i mieszkańców miasta. Przy budowie obiektu
wykorzystana zostanie m.in. oryginalna cegła z istniejących w tym miejscu dawnych
budynków, elementy konstrukcyjne historycznych zabudowań, w tym stalowe, industrialne
ramy, schody, stara winda, czy detale pochodzące z praskich zakładów przemysłowych. Dzięki niepowtarzalnej
aranżacji oraz zróżnicowanej ofercie gastronomicznej R6 będzie masowo
odwiedzane przez gości – wyraża przekonanie Hubert Biarda, Senior Negotiator w
Walter Herz, który jest odpowiedzialny za projekt komercjalizacji kompleksu.
- Cieszymy
się, że jako wiodący agent komercjalizacji tego niecodziennego projektu przyczynimy
się do zainicjowania działalności konceptu kulinarnego, który z pewnością będzie
jednym z najciekawszych miejsc do odwiedzenia w Warszawie – dodaje Hubert
Biarda.
Wyrafinowana kuchnia i sztuka młodych twórców
Ratuszowa 6 zapewni bogatą i różnorodną ofertę
gastronomiczną. Kompleks pomieści liczne restauracje i kawiarnie, a także stoiska
z ekologiczną żywnością i wyszukanymi specjałami kulinarnymi z całego świata.
Jak zapewnia reprezentujący inwestora dr
Marcin Marcinkiewicz, centrum będzie niezwykle żywym i aktywnym miejscem, w
którym organizowane będą liczne wydarzenia, nie tylko kulinarne, ale także
kulturalne. – Na terenie kompleksu odbywać będą się różnego rodzaju eventy, wernisaże
i wystawy. Odwiedzający Ratuszową 6 będą mogli wziąć udział w wykładach,
szkoleniach i warsztatach związanych z tematyką sztuki kulinarnej i zdrowego
odżywiania się, jak również szeroko rozumianej kultury, sztuki i designu.
Zamierzeniem pomysłodawcy jest też czynne promowanie młodej polskiej sztuki – wyjaśnia
dr Marcin Marcinkiewicz.
Autor: Walter
Herz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz